5 razloga zašto studirati izvan Hrvatske

Da možeš, je li bi nešto u životu napravila drugačije?
Iskreno, ne volim gledati tako na stvari. Da sam nešto napravila drugačije možda ne bih sada bila tu gdje jesam. Osoba kakva jesam. Ne volim žaliti za nekim stvarima.
No, da dobijem ponovo šansu, možda bih neke stvari ipak promijenila. Da ponovo odlučujem koji ću faks upisati, otišla bih izvan Hrvatske.

Ne zato jer mislim da Hrvatska nema dobro obrazovanje, već zbog neprocjenjivog iskustva koje ti nudi studiranje vani:

1. Usavršavanje engleskog jezika
Većina nas zna osnove engleskog i može se sporazumijevati. No kada se zaposliš u firmi, neki od poslodavaca će zahtijevati višu razinu engleskog. Poslovni mailovi, sastanci, razgovori… tada ćeš itekako biti zahvalan na iskustvu studiranja u inozemstvu.

2. Gradi samopouzdanje
Kada si bačen u vatru, u tebi proradi borba za preživljavanjem. Većina se boji upoznavanja novih ljudi, novog prostora i novoga grada. Ovo je prava prilika da se suočiš sa svim strahovima. Vjerojatno će ti trebati tjedan dva da se akumuliraš na sve novo, no ne brini. I drugi studenti su tamo sa istim ciljem kao i ti. Brzo ćeš se snaći, upoznati prijatelje, nešto naučiti ali i ono najbitnije- dobro se zabaviti

3. Daleko od doma
Naravno da će ti nedostajati obitelj i prijatelji. Ali ništa te bolje ne može naučiti samostalnosti od toga da odeš sam živjeti. I to još u drugom gradu. Sam/a ćeš naučiti prati veš kuhati,spremati, upravljati novcima i kućanstvom. Kada se vratiš natrag roditelji te neće prepoznati. 🙂

4. Drugačije obrazovanje
Hrvatsko obrazovanje je uglavnom bazirano na bubanju teorije i vrlo malo prakse. A praksa vam je ljudi moji najbitnija. Možeš ti izaći sa studija sa teorijom, ali kada ti šef kaže da to moraš provesti u praksu, onda se javlja problem. Vani je studiranje drugačije. Nema usmenih ispitivanja i ispita baziranih na definicijama. Tamo se više fokusiraju na razvijanje projekata, pisanja eseja, ali i prakse. Što znači da kad izađeš sa njihovog faksa spreman si za posao.

5. Upoznat ćeš prijatelje iz cijelog svijeta
Upoznat ćeš tamo puno studenata iz raznih zemalja. S nekima od njih ćeš vjerojatno ostati i u super odnosima što znači i da ćeš nakon studija i puno putovati.

Zašto uopće o ovome pišem? Javila mi se agencija IntegralEdu koja mi je predstavila svoj program. Dakle oni vam pomažu u cijelom procesu prijave na fakultet izvan Hrvatske. Trenutno su upisi na Nizozemska sveučilišta, a EVO I 8 RAZLOGA ZAŠTO BI TREBALI TAMO UPISATI FAKULTET:

1. Besplatna prijava – cijeli proces prijave će biti potpuno besplatan ako odaberete jedno od naših partnerskih sveučilišta (vidi popis ovdje)
 
2. Širok izbor studija na engleskom – s više od 2100 programa koji se mogu učiti na engleskom jeziku – ne morate ni znati nizozemski jezik!
 
3. Međunarodno i multikulturalno okruženje – u Nizozemskoj studiraju studenti iz cijelog svijeta. Točnije, iz više od 150 različitih zemalja . Osim toga, gotovo 95% stanovništva tečno govori engleski, što svakako olakšava život.
 
4. Pristupačna cijena studiranja – studiranje nije skupo kao u drugim zemljama koje nude obrazovanje na engleskom, kao što su npr. Sjedinjene Američke Države. Nizozemsko visoko obrazovanje subvencionirano je od strane države, a školarine su relativno niske.
 
5. Inovativne metode podučavanja – nizozemski obrazovni sustav je visokokvalitetan i sveučilišta su dobro organizirana, s naprednim stručnjacima i materijalnim dobrima. Većina predavanja i seminara odvija se u malim grupama od oko 15-30 učenika s jakim naglaskom na praktično iskustvo.
 
6. Priuštivi životni troškovi – U usporedbi s ostalim zemljama zapadne Europe, troškovi života u Nizozemskoj su relativno pristupačni, a dio studentskih troškova možete pokriti radom na nepuno radno vrijeme
 
7. Međunarodno priznate diplome – Obrazovanje u Nizozemskoj ispunjava sve međunarodne standarde i ima izvrsnu reputaciju u cijelom svijetu
 
8. Odlične mogućnosti putovanja – Nizozemska nudi jednostavan pristup svim većim europskim gradovima s izvrsnim prometnim vezama. Također ćete zavoljeti činjenicu kako je super svugdje voziti bicikl 🙂


 

Ako još nisi obavezno pogledaj moj video u kojem sam pričala malo opširnije o ovoj temi!

https://www.youtube.com/watch?v=7DAP_ZRMtSA

Saznajte više o Mjesecu obrazovanja u Nizozemskoj: http://www.integraledu.hr/dutch-month

IntegralEdu- besplatno može pomoći s upisima na sveučilišta srednje škole, jezične tečajeve u inozemstvu i Work&Travel USA program: http://www.integraledu.hr/!

Zapratite ih na Instagramu @integraleducroatia i saznajte sve o obrazovanju u inozemstvu za hrvatske učenike i studente.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Nužna polja su označena s *